BSC Unisson in de media (Tubantia 17-06-24): “Trainer na ‘onverdiende’ promotie: zo kan voetbal zijn”

BSC UNISSON KOMT VOLGEND SEIZOEN IN DE DERDE KLASSE UIT. REINIER VAN WILLIGEN
De gehele nacompetitiefinale tegen Luctor et Emergo niets in te brengen hebben, maar toch met de winst (1-0) én dus de promotie naar de derde klasse aan de haal gaan. Het is het verhaal van BSC Unisson, deze zondag. Met zijn doelpunt is Huub Hassink de matchwinner, maar daar denkt hij zelf anders over.

Terwijl zijn teamgenoten, trainers en supporters elkaar in de armen vallen van blijdschap, loopt Huub Hassink even weg uit het feestgedruis. De maker van de enige treffer in het duel tegen Luctor et Emergo gaat langs zijn balende tegenstanders om ze de hand te schudden. Het is een teken van zijn bescheidenheid. Een ander voorbeeld daarvan: hij wil de titel ‘matchwinner’ niet accepteren. “Nee, de matchwinner is Luuk van Ham, onze keeper”, zegt Hassink. “Hij heeft ons tegen Luctor op de been gehouden. En verder was het echt een teamprestatie. Ik was slechts de gelukkige die de vrije bal raak schoot.”

BSC Unisson had de gehele wedstrijd niets in te brengen en knokte zich naar de verlenging. Luctor miste meerdere enorme kansen, waarbij Ten Ham meermaals goed redding bracht. Toen was daar in de 108ste minuut de rake vrije bal van Hassink. Van een afstand van zo’n 30 meter schoot hij de bal in de bovenhoek. Luctor-doelman Del Campo was kansloos. Het was zo’n beetje het enige schot van Unisson tussen de palen. Het was meteen raak en ook genoeg voor de overwinning én dus promotie.

Voor Hassink was het zijn derde rake vrije trap in drie nacompetitiewedstrijden. “Ja, het is wel een kwaliteit van me”, zegt hij met een lach. “Veel oefenen op het nemen van vrije trappen doe ik niet, want dat lijkt me niet nodig op ons niveau. Maar goed, tegen Luctor zat hij er mooi in en het was ook erg fijn om onze supporters zo te kunnen belonen. Zij hebben ons goed gesteund.”

Die steun kon Unisson goed gebruiken, want de ploeg was eigenlijk de gehele wedstrijd, inclusief de verlenging, kansloos. Trainer Michel Weiss geeft aan heel verbaasd te zijn dat zijn ploeg de zege over de streep heeft getrokken. Hoe zijn team dat heeft gedaan, weet hij niet. “Dit was echt zwaar onverdiend, want we hebben eigenlijk geen kans gehad”, aldus de oefenmeester. “Het is natuurlijk wel hoe voetbal kan zijn, maar eigenlijk is dit gewoon sneu voor mijn collega-trainer bij Luctor.”

Moeizame nacompetitie
Dat het ook tegen Luctor moeilijk ging, past in het plaatje van de wedstrijden die Unisson in de nacompetitie speelde. Tegen SDOL was er ook al een verlenging nodig en tegen SC Rheden knokte de ploeg zich met een man minder terug van een achterstand. “Het was steeds moeizaam, maar we promoveren uiteindelijk wel. Ik weet alleen niet of je dit een kwaliteit kunt noemen”, zegt Weiss. “Het is wel tekenend voor ons als groep. We zijn heel erg hecht met z’n allen en we doen alles voor elkaar.”

Met de winst op Luctor heeft Unisson ook een primeur te pakken. De Boekelose vereniging speelt volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de derde klasse. Weiss: “Ja, volgend jaar gaan we de derde klasse in. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen.” Veel meer kan de trainer niet meer uitbrengen, want zijn spelers hebben hem nodig voor een groepsfoto om het heugelijke moment vast te leggen. Even later wordt hij door zijn spelers gejonast. De promotie is binnen en dat willen de Boekeloërs vieren ook.

Voor plek in derde klasse Luctor et Emergo – BSC Unisson 0-1 Score: 108. Hassink 0-1 BSC Unisson: Van Ham, Assink, Timmers (115. Ter Meer), Tankink, Boerkamp, Hassink, Klein Poelhuis (105. Wermer), Weber (105. Van Ommen), Brinkman, Wisssink.Scheidsrechter: Mielard. Gele kaart: Timmers (BSC Unisson). Toeschouwers: 350.