NIEUWE WEDSTRIJDVORM PUPILLENVOETBAL seizoen 2018/2019

In de vorige uitgave van de Flits hebben we een aantal wedstrijdvormen belicht waarmee we afgelopen seizoen mee zijn gestart voor de pupillen. Hier komt in het nieuwe seizoen nog 1 wedstrijdvorm bij, namelijk de 8 tegen 8.

De intentie is om met deze spelvorm meer spelplezier te krijgen door ruimte te creëren om acties te maken, maar ook de mogelijkheid tot samenspelen en het door de spelers elkaar aanmoedigen hiervan. De spelkenmerken zijn veel passes, de ruimtes met elkaar groot en klein maken en de hoge betrokkenheid in het spel.

De commissie Technische Zaken heeft voor het seizoen 2018-2019 een 2 tal teams voor deze competitie ingeschreven. De JO11-1G en de JO11-2.

Hieronder vinden jullie meer informatie over de spelvorm 8 tegen 8.

Spelregels
Aftrap: De aftrap wordt genomen door één van de teams in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.
Terugspeelbal: Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Wanneer dit wel gedaan wordt, wordt een waarschuwing gegeven. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte vrije trap op negen meter afstand van de achterlijn. Een terugspeelbal die niet via de voet gaat (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt.
Achterbal: De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal te passen of te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen.
Hoekschop: Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen. In beide gevallen, na indribbelen of inpassen, mag er direct worden gescoord door de speler die de hoekschop neemt. De tegenstander staat minimaal op vijf meter afstand.
Doelpunt: Na een doelpunt vindt er een aftrap plaats door één van de teams in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.64 M2M88 RUIMTE
Uitbal: Bij een uitbal wordt het spel hervat door in te dribbelen. Nadat de bal is ingedribbeld kan er direct worden gescoord door de speler die indribbelt.
Vrije bal: Een vrije bal mag gepasst, ingedribbeld, of geschoten worden.
Overtreding / scoringkans: Bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.
Afstand: De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Speeltijd
De speeltijd bij Onder 11 en Onder 12 is 2 x 30 minuten.
Time-out
De time-out vindt plaats halverwege iedere helft (tijdens een neutrale spelsituatie zoals een achterbal of uitbal). De time-out duurt ongeveeer twee minuten en biedt de trainer de mogelijkheid kort terug te blikken, tips mee te geven en de spelers te stimuleren. Na de time- out wordt het spel hervat door middel van een aftrap in het midden van het veld door de partij die bij aanvang van de time-out de bal in het bezit had.
Rust
Na 30 minuten vindt de rust plaats van maximaal 15 minuten.
Keepersgebied
Het advies luidt om het keepersgebied te markeren op de zijlijn – ter hoogte van de zijkant van de 16 meter – met twee afwijkende kleur pionnen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben en tot waar de achterbal genomen mag worden.
Buitenspel
De buitenspelregel is niet van toepassing.
Competitie
De KNVB organiseert een competitie voor deze wedstrijdvorm.
Uitslagen en ranglijsten
De KNVB publiceert de wedstrijduitslagen en ranglijsten.
Begeleiding
De wedstrijd staat onder leiding van een pupillenscheidsrechter van minimaal 13 jaar.
Balmaat
De KNVB adviseert om met een balmaat 5, van 320 gram, te spelen.
Rituelen
Spelers schudden voorafgaand aan de wedstrijd handen met elkaar en geven elkaar na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.
Strafschop (9 meter)
Tijdens de wedstrijd wordt een strafschop alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Na afloop van de wedstrijd nemen de teams strafschoppen tegen elkaar.